Ga jij binnenkort op vakantie? Laat je vaccineren tegen hepatitis B

Als je binnenkort naar een ontwikkelingsland op vakantie gaat, dan is het verstandig om je te laten vaccineren tegen hepatitis B. In ontwikkelingslanden zoals Sudan en India komt hepatitis B nog steeds voor. Hepatitis B wordt verspreid door uitwerpselen van de mens. Als iemand naar het toilet is geweest en zijn of haar handen niet heeft gewassen en jou vervolgens een hand geeft, dan kan jij besmet raken met hepatitis B. Dit is erg vervelend want hierdoor kan jij doodziek worden en dat wil je natuurlijk voorkomen. Laat je daarom vaccineren tegen hepatitis B als je binnenkort naar een ontwikkelingsland op vakantie gaat. 

Waar kan ik me laten vaccineren?

Als jij binnenkort naar een ontwikkelingsland op vakantie gaat en jij wilt je laten vaccineren, dan kan je het beste een afspraak maken met je huisarts. Je huisarts gaat je namelijk enkele vragen stellen en gaat uitzoeken welke vaccinaties jij nodig hebt of bij welke vaccinaties jij baat kan hebben. Je krijgt dan een verwijzing mee van de huisarts en kan je ergens bij jou in de omgeving laten vaccineren. In de meeste gevallen worden de kosten van de vaccinatie vergoed, maar ook kan het voorkomen dat je de kosten zelf moet betalen. 

Kan ik last krijgen van bijwerkingen?

Nu jij je wilt laten vaccineren vraag jij je natuurlijk af of je bijwerkingen kan krijgen van een vaccinatie. Het is erg belangrijk om te weten dat dit altijd mogelijk is, maar niet bijna niemand  krijgt bijwerkingen van een vaccinatie. In een vaccin zit namelijk een eiwit van het hepatitis-B-virus dat je lichaam moet leren herkennen. Je lichaam gaat tegen dit eiwit vechten en dat kan leiden tot bijwerkingen. Als je last hebt van bijwerkingen en je vertrouwt het niet helemaal dan kun je de website van vaccinatiewijzer.nl bezoeken of contact opnemen met je huisarts. 

Waar worden mijn vaccinaties geregistreerd? 

In sommige landen moet je bij de douane aantonen dat je gevaccineerd bent tegen bepaalde ziektes en virussen. Dit kan je makkelijk aantonen door ervoor te zorgen dat alle vaccinaties geregistreerd worden in het gele vaccinatiepaspoort. Hier kan je letterlijk alle vaccinaties in registreren. Het maakt niet uit of het een hepatitis B vaccinatie is of een mazelen vaccinatie. Het gele vaccinatiepaspoort kan je vaak aanschaffen bij de instanties waar jij je laat vaccineren, maar ook kan je dit aanschaffen bij een ANWB-winkel.