Wat is een whiplash en wat moet je er aan doen?

Een whiplash ontstaat als je hoofd een harde klap krijgt of stevig heen en weer wordt geslingerd. Door de klap of de beweging die je nek maakt ten opzichte van je hoofd kan er letsel ontstaan. Dit letsel kan grote problemen veroorzaken en jammer genoeg ook voor een lange periode aanhouden. Er zijn zelfs mensen die na het oplopen van een whiplash de rest van hun leven arbeidsongeschikt blijven. Het is erg belangrijk dat je na het oplopen van een whiplash ook daadwerkelijk kunt aantonen wat er aan de hand is. 

 

Het oplopen van een whiplash bij een ongeval

Als je een whiplash oploopt bij een bedrijfsongeval of verkeersongeval zal het erg raar aanvoelen. Je zult hoogstwaarschijnlijk veel last hebben van de regio rond je schouders en nek en kunt ook tintelende vingers verwachten. Je kunt na het oplopen van een whiplash ook last krijgen van concentratiestoornissen en extreme vermoeidheid. Je kunt hierdoor in de toekomst met zowel werk vanuit huis als op werk zelf beperkingen ondervinden. Ook kun je hierdoor eventuele hobby’s niet meer beoefenen wat enorme mentale en fysieke schade oplevert. 

 

Het krijgen van een schadevergoeding

Bij het oplopen van letsel op deze manier is het belangrijk om een whiplash advocaat in te huren. Er zijn zelden situaties die precies hetzelfde zijn als anderen. Er worden daarom altijd andere schadevergoedingen uitgedeeld. Zo heb je verschillende regelingen bij minderjarige en ook bij studenten. Over het algemeen zullen de schadeposten ongeveer hetzelfde zijn. Wel is het zo dat er iemand schuldig moet worden bevonden aan het creëren van het ongeval. Op deze manier kan die persoon opdraaien voor de kosten die jij door het ongeval hebt moeten maken. Zo zul je een schadevergoeding kunnen krijgen voor het verlies aan vermogen dat je normaliter had kunnen verdienen. 

 

Verder zul je ook bij het winnen van de zaak de medische kosten en eventuele kosten voor huishouden kunnen claimen. Afhankelijk van de toestand waarin je bent achtergelaten zul je ook eventuele verzorgingskosten en onderhoudskosten van het huis kunnen claimen. Wanneer je ander vervoer nodig hebt dan normaal zul je ook het verschil in deze kosten bij de tegenpartij kunnen claimen. Daarnaast zijn er voor dingen als het missen van je hobby’s of het niet kunnen zien van familie ook nog extra kosten zoals smartengeld die je kunt claimen.

 

Wat te doen na het ongeval

Als je in een ongeval bent beland is dit niet meteen het eerste waar je aan denkt. Als de situatie het toelaat is het verstandig om zoveel mogelijk informatie en gegevens te verzamelen over de mensen in het incident en ook eventuele getuigen. Pas hierna is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een huisarts te gaan.